SmoothWall -- Welcome to a new totally
        secure way of working Parcul Cozla

 

Home
Piatra Neamţ
Muntele Cozla
Parcul Cozla
Râul Bistriţa
Album Foto
Contact
Bibliografie

 

Parcul Cozla

bullet

Parcul Cozla, amenajat în terase succesive pe versantul sudic al muntelui cu acelaşi nume, este accesibil de pe strada Ştefan cel Mare.
Aici se află un interesant punct zoologic ce reuneşte specii reprezentative din fauna locală şi unde urşii, lupii, vulpile, căprioarele, păsările constituie o adevărată delectare pentru vizitatorii de toate vârstele.
De aici vechea
şosea pietruită urca în frumosul parc amenajat pe muntele Cozla.

bullet

Parcul Cozla are o istorie interesantă : în ziua de 31mai 1897 o parte a muntelui Cozla s-a dislocat, în urma unei alunecări de teren. Autorităţile locale au hotărât să profite de ocazie pentru a realiza aici un parc. Lucrările s-au desfăşurat între anii 1900-1904. În timpul construirii căilor de acces, au apărut la suprafaţă obiecte dacice, ceea ce a condus pe cercetători la concluzia că aici a existat o cetate dacică. Dealtfel, Gheorghe Grinţescu, originar din Piatra Neamţ, a şi publicat în 1907  lucrarea intitulată “ O nouă staţie preistorică pe muntele Cozla în judeţul Neamţ ”.
Din cauza prăbuşirii, nu s-au putut întreprinde săpături sistematice, dar cele câteva sondaje au dus la descoperirea altor materiale, care au confirmat existenţa unei cetăţi pe muntele Cozla.

bullet

Astăzi pe cele trei terase principale se afla restaurantele “ Colibele Haiducilor ” şi “ Cercul Gospodinelor ”, iar între ele o berărie de vară. De la ultima terasă se poate privi oraşul în toată splendoarea lui.
 Sus, în vârf, este o poiana foarte mare şi plină de flori şi ierburi de munte. Aici vara se stă la iarbă verde, se poate face plajă, iar priveliştea înconjurătoare este de o frumuseţe aparte. Tot aici sunt şi semnele civilizaţiei moderne : mai multe relee cu antene de telecomunicaţii pentru diverse servicii (unul este şi pentru radioamatori)

bullet

Din mai multe puncte ale parcului, situate la altitudini diferite, se deschid minunate privelişti ce cuprind o bună parte din cartierele oraşului şi din înălţimile de pe valea Bistriţei, până în depărtările străjuite de silueta unică a Ceahlăului.

 

 

Home | Piatra Neamţ | Muntele Cozla | Parcul Cozla | Râul Bistriţa | Album Foto | Contact | Bibliografie

This site was last updated 01/13/07